نکات نظارتی در ساخت و ساز خشک
اولين استاندارد طراحي بر مبناي تحقيقات انجام يافته در دانشگاه كرنل سال 1939 و با پشتيباني AISI تدوين گرديد.
امروزه بدليل كيفيت مناسب ساخت و سرعت بالا و مقاومت بالا در برابر زلزله از آن در كشورهاي انگلستان، امريكا، كانادا، استراليا، ژاپن و… استفاده مي كنند.
در سالهای اخیر استفاده از سازه های سبک، که متداولترین نوع آنها سازه LSF است، رشد داشته و به نظر میرسد این رشد در آیندهای نزدیک سرعت بیشتری خواهد داشت.
چه در ایران و چه در سطح جهان از سازه LSF جهت ساخت ساختمانها و ویلاهای پیش ساخته، حتی تا ۵ طبقه، نیز استفاده میشود
برای نظارت سازه های سبک چه مواردی را باید در نظر گرفت؟
۱. توده حرارتی اندک و اینرسی حرارتی ناشی از آن.
طراحی غیر اصولی سازههای ال اس اف منجر به نوسانات بالاتر دمایی در طول روز میشود، مسئلهای که موجب عدم آسایش ساکنین میشود. این مشکل در مکانهایی که در طول روز دچار نوسانات دمایی بیشتری میشوند (مانند مناطق مدیترانهای) ملموستر است. البته طراحی و اجرای دقیق سازههای فولادی، میتواند مانع از بروز این مشکلات گردد.
۲. محدودیت دهانههای باربر.
محدودیت دهنه در داخل ساختمان با ترکیب با سازه فلزی یا بتونی قابل اجرا میباشد. اما این مشکل زمانی قابل توجه است که نمیخواهیم ستون در داخل سالن باشد. فقط در مورد برخی سازهها که کنسولی زیادی دارد استفاده از این سازه توصیه نمیشود. در باقی موارد استفاده از این سازهها به سبب مزایای بسیار زیاد به شدت توصیه میشود.
۳. محدودیت بارگذاری بیش از حد استاندارد.
در بارگذاری سازه ال اس اف باید این موضوع را در نظر گرفت که بار زندهای که بر روی آن محاسبه میشود بر حسب استاندارد میباشد و نمیتوان از آن برای بارهای سنگین استفاده کرد
۴. محدودیت تعداد طبقات بر روی ساختمان
محدودیت تعداد طبقه در ساختمان با سازه ال اس اف تا ۵ طبقه میباشد. اما بیشتر کسانی که از این سازه استفاده میکنند ویلایی هستند و حداکثر تا ۳ طبقه از آن استفاده میشود.
۵. نیاز به نیروی کار متخصص
از دیگر معایب سازههای نیازمندی به نیروی کار متخصص و آماده بودن بستر اجرای آن ها در مناطق کمتر توسعه یافته است. مقاومت پیمانکاران سنتی ساختمان را در برابر عبور از سیستم های سنتی ساخت و ساز به روش های نوین نیز نباید نادیده گرفت، چرا که ترک روشهایی که سالها به آن خو گرفته و در آن تخصص پیدا کرده اند کار آسانی نیست.